Roasted chicken & my creamy chicken-herb sauce

Stekt kyckling & min krämiga kyckling-örtsås

Helstekt kyckling och min krämiga kyckling-ört sås. 

Ingredienser:

Knorr Fond de Chef

  • 1 hel kyckling
  • 125 g smör (jag använder växt baserat)
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor lök
  • Persilja, timjan & gräslök
  • Salt & citronpeppar
  • Olivolja
  • Knorr kycklingbuljong 1 st
  • Havrematlagningsgrädde 250ml (eller vanlig matlagningsgrädde)

    Tillvägagångssätt:

    Låt smöret mjukna i rumstemperatur. När den är mjuk tillsätt 2 pressad vitlöksklyftor och hackad persilja, timjan och gräslök samt lite salt och blanda ihop. Lägg till det mesta av detta under kycklingens skinn, överallt där du kan komma åt. Hacka sedan löken och den sista vitlöksklyftan grovt och blanda med det sista vitlök-ört-smöret, och lägg blandningen inuti kycklingen. Ringla över kycklingen med lite olivolja, citronpeppar och lite salt. Sätt sedan in i ugnen på 175 grader i ca 60 minuter. Var 10-20e minut, häll över saften som samlats i ugnsformen, detta gör kycklingen saftig och ger den mycket smak.

    När kycklingen är i ugnen kan du börja med den krämiga örtsåsen. Hacka lite mer timjan och lägg i en kastrull med kycklingbuljongen. När kycklingen varit i ugnen i ca 40 minuter tar du ut löken och vitlöken som sattes in med hjälp av en sked. Tillsätt detta till din sås med en matsked juice från kycklingen. Starta sedan värmen och låt löken, vitlöken och timjan blandas med kycklingbuljongen i cirka 5 minuter på medelvärme, rör om ofta. Tillsätt sedan matlagningsgrädden och låt puttra på svag värme tills kycklingen är klar. Tillsätt lite majsstärkelse om du vill ha en krämigare konsistens och mer salt och peppar om det behövs.

     

    Tillbaka till blogg