Japansk inspirerad quinoaskål med lax. Scrolla för Svenska.
2 portioner - 810 kcal per portion
41 g protein, 78 g kolhydrater, 30 g fett
– Lax innehåller mycket nyttiga fetter
Ingredienser:
- 2 bitar lax
- 1 klyfta vitlök
- 1/2 tumbit ingefära
- 2 msk japansk soja
- 1 tsk sesamolja
- 1 tsk chiliolja
Quinoa skål:
- 200g 3-färgad quinoa
- 200 g spetskål
- 2 medelstora morötter
- 2 sallader lökar
- 1 tumbit ingefära
- 1/2-1 chili
- 1 tsk olivolja
- 1 lime - riv skalet, och en skvätt av juicen
- ca 1 msk japansk soja
- Sesamfrön
Sesam majonnäs:
- 3 msk vegansk majonnäs (eller vanlig)
- 1/2 msk japansk soja
- 1/2 msk rostade sesamfrön
Tillvägagångssätt:
Blanda ihop marinaden till laxen, finriv ingefära och vitlök och blanda med resterande av ingredienserna. Låt gärna laxen marineras i några timmar.
Tilllaga quinoan i 5dl saltat vatten i ungefär 12-15 minuter. Häll sedan över den i en sil och spola under kallt vatten.
Riv kålen och lägg i en skål, häll över olivolja och salt och massera kålen. Riv morötterna och hacka upp salladslöken och lägg i skålen. Riv limeskalet, ingefäran och finhacka chilin och lägg i skålen. Häll i quinoan, soja såsen och juice från 1/4 lime och blanda ihop allting.
Rosta sesam fröna och låt kylas ner. Blanda ihop med majonnäsen och soja såsen för att göra sesam majonnäsen.
Tilllaga laxen i en stekpanna på medium värme tills den är klar. Lägg sedan upp allting, strö över lite sesam frön och servera!