Protein – vad är det och vilken funktion har det i vår kropp?
Protein är uppbyggt av aminosyror som dem i sin tur är uppbyggda av kol (C), väte (H), syre (O) och kväve (H), ibland innehåller de även svavel (S). Totalt finns det 20 olika aminosyror som varierar i längd mellan 50 till flera tusen aminosyror i rad. Protein kan se ut på olika sätt, ordningen på aminosyrorna avgör vilken form proteinet får, om det blir runt, platt, avlångt eller spiralformat. Sammansättningen av aminosyror och längden på kedjan som avgör vilket protein som bildas.
Det finns även kortare kedjor med aminosyror, dessa kallas peptider. Gränsen mellan peptider och proteiner går vid 50 aminosyror, dvs, är en kedja med 49 aminosyror och peptid medans en kedja med 50 eller fler aminosyror ett protein.
Protein har många olika funktioner i våra kroppar, många vet säkert våra muskler är uppbyggda av protein. Proteiner som bygger upp våra muskler kan dras samman och sträckas ut, och har därför en stor betydelse för vår rörelseförmåga. Men protein har en mängd olika funktioner. Förutom muskler fungerar protein även som byggstenar för vår kroppsceller, vävnader och benstomme. Proteiner finns i kroppens bindväv där de hjälper till med form och struktur, kroppens bindväv ger i sin tur stadga och håller samman organ och andra vävnader. Det vanligaste proteiner här är kollagen, vilket är segt och hållfast, och finns i bindväven där det ger struktur och stadga i bindväven, hud och senor.
Protein behövs även för att blodet ska koagulera och stoppa en eventuell blödning. En del proteiner har även till uppgift att reglera vattenbalansen och pH-värdet i kroppen. Protein fungerar även som transportörer och beskyddare. Dem beskyddande proteiner i form av immunoglobiner, med andra ord – antikroppar, tar hand om och oskadliggör bakterier och andra främmande ämnen .från vår omgivning. Utav proteinerna som fungerar som transportproteiner är en del specialiserade på ett näringsämne, det mest kända är troligt hemoglobin, vilket ger blodet dess röda färg och transporterar syre från våra lungorna till resten av cellerna i vår kropp. Sen finns det proteiner som fungerar mer som generella transportörer.
Våra celler är beroende av ett kommunikationssystem och en del proteiner fungerar även som informatörer, kroppen använder protein och peptider som ”informatörer” i dess olika kommunikationssystem. Protein behövs även för att bilda hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret. Ett exempel på detta är hormonet insulin. Insulin tillverkas i bukspottskörteln, går ut i blodomloppet för att sedan ta sig till muskelcellerna där det hjälper blodsockret att komma in i cellerna och användas som bränsle. En mycket viktig funktion som protein har att fungera som enzym. Enzymer är protein som påskyndar kemiska reaktioner utan att själva förbrukas. Vissa har till uppgift att ta vissa komponenter till mindre bitar medan andra enzymer tillverkar nya ämnen. De flesta enzymer är specialiserade medan andra har en bredare användning. I våra kroppar finns cirka 1 500 olika enzymer. Du kan läsa mer om hur mycket protein våra kroppar behöver här: https://elifestyle-se.myshopify.com/blogs/nyheter/how-much-protein-do-we-need