Hur mycket fett behöver vi?
Enligt NNR 2012, Nordiska Närings Rekommendationerna, är ett hälsosamt fettintag för barn över 2 år och vuxna mellan 25-40%, det vill säga, 25-40 procent av vårt dagliga intag, förutsatt att fettkvalitén och den övriga kostnaden är bra. Matens fettkvalitet anses ha större betydelse än mängden fett vi får i oss.
Barn behöver generellt mer fett än vuxna, framförallt innan 2 års ålder. Mellan 6-11 månader behöver barn en fettintag på 30-45 E% av deras dagliga intag, och mellan 12-23 månader mellan 30-40 E%. Detta är eftersom små barn har ett högt energibehov i förhållande till deras vikt.
Enligt NNR 2012 ska intaget av enkelomättade fetter vara mellan 10-20 E%, fleromättade fettsyror mellan 5-10 E%, varav minst 1 E% ska vara omega-3 fettsyror, och mättade fettsyror ska vara mindre än 10%. Samt ska intaget av transfetter hållas så långt som möjligt.
Enligt studier gjorda vid Harvard Medical School borde det dagliga intaget ligga mellan 23-35%. Intaget av fleromättade fettsyror borde motsvara upp till 10% av de totala kalorierna, fleromättade fettsyror upp till 20%. Medans mättade fettsyror borde max motsvara 7%.
Om maten vi äter innehåller för lite fett kan det vara svårt att få i sig mycket energi. Dessutom finns en risk att intaget av fettlösliga vitaminer bli lågt eller att upptaget försämras. Att inta mindre än rekommenderat, minst 25% av det totala dagliga intaget, kan leda till lågt HDL-kolesterol och ökat nivå av triglycerider i blodet, vilket påverkas av risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Samtidigt kan för mycket fett leda till bland annat övervikt och fetma. Läs mer om varför fett är viktigt för våra kroppar här: https://elifestyle-se.myshopify.com/blogs/nyheter/fat-what-is-it-and-which-functions-does-it-have-in-our-bodies